Charlotta-Ridkonst

Vem är Charlotta?

Charlotta Ågårdh-Orsmark heter jag. Jag är uppvuxen tillsammans med min lillasyster Sissela på ett aktivt lantbruk i nordvästra Skåne, närmare bestämt ute i vackra Kullabygden. Min far Carl-Ragnar är lantbrukare och min mamma Viveka är veterinär.

Jag tilltalas av det som är vackert och elegant samtidigt som jag älskar vådliga utmaningar. Jag är uppvuxen med "jaktgubbar" och stora maskiner vilket har format mig till en ganska livlig person.

Jag har sedan tidigt ålder engagerat mig i allt som händer på en gård, både de dagar då allt är underbart men även dagarna som kantas av blod och död. Detta har lärt mig att naturen ger oss otroligt mycket och det ska vi ta till vara på samt vara rädda om. Denna insikt har bidragit till att jag gillar hantverk och mina favoritmaterial är naturligtvis naturmaterial. Horn, ben, skinn, trä är ett par av de material som jag föredrar att jobba med.

Mina intressen har sedan tidig ålder varit djur och natur med hästar, jakt och lantbruk som underkategorier. Jag älskar det naturnära och ingenting är så rogivande som att rida själv ute i naturen.

 Jag läste naturbruk med NV-kompetens på gymnasiet, byggde på med en KY-utbildning inom lantbruk för att sedan läsa till Lantmästare. Jag tog Lantmästarexamen våren 2013 och en kandidatexamen i Lantbruksvetenskap våren 2014. Sedan 2017 är jag även MsvC-domare i dressyr.

Hästarna ligger mig mycket varmt om hjärtat! Jag älskar variation och anser att både vi och hästarna mår bättre av blandad träning. Genom åren har jag testat på det mesta som går att göra med en häst - och både jag och hästarna har haft jättekul!

Min filosofi är att varje ekipage ska vara i balans, harmoni och samspel med varandra. Hästen ska arbeta engagerat bakifrån, fram till en lätt hand som insiktsfullt stämmer av. Arbetet med hästen ska vara konsekvent och tydligt. Det ska vara lätt för hästen att göra rätt och svårt att göra fel. Självklart måste vi alltid vara noggranna och ordentliga, inte ha några onödiga risker eller utsätta oss eller hästen för skador. MEN! Vi får inte glömma bort att ha roligt tillsammans med vår häst! Att leka, skoja till det och testa nya saker är viktigt då det stärker banden mellan oss och hästen.

Likaså är själva utbildningen av hästen viktig för mig, inte sporten. Sporten kan användas för att testa ekipagets kunskaper just här och nu men är inte huvudmålet med träningen. Målet är istället att träna hästen så att den byggs upp och blir starkare och hållbarare av vår träning och på så sätt klarar av det vi ber den om - utan att slitas ut i förtid! Utbildningen av hästen är för hästens skull - inte för sportens! 

Det var under mitt sökande efter spännande utmaningar som jag träffade på damsadeln. Sedan unga år har jag suttit och bläddrat i gamla böcker, tittat på Black Beauty och fascinerats av vackra tavlor. Nio år gammal och med mammas gamla westernsadel i armarna sadlade jag min ponny Sonni. Djupt imponerad av hur damerna red förr i världen ville jag testa hur svårt det var. Jag var snabbt uppe i sadeln och la höger ben över hornet. Sitsen var inte helt ändamålsenlig men vad spelade det för roll? Glad i hågen testade jag gränserna. Skritt var inga problem, trav var något skumpigt och jag fick hålla i mig och till slut lyckades jag fatta galopp. Jag minns fortfarande den första galoppen nerför långsidan. Tur jag hade öron för annars hade leendet gått ihop i nacken! Vilken känsla!

Det var på den vägen jag började rida med båda benen på samma sida av sadeln. Dock skulle det dröja 9 år innan jag fick en riktig damsadel i min ägo. Genom kontakter fick jag låna en damsadel till en show – sen var jag fast på riktigt!

Jag tävlar framgångsrikt inom flera discipliner såsom hoppning (NM/1.40), dressyr (Intermédiaire I), fälttävlan (ponny-SM/H100), ponnygalopp (NM), Working Equitation (LA men tränar Svår), körning (MSV precision, MSV dressyr och LB fullständig), Team Chasing och westerngrenar med hästar och ponnyer jag själv har utbildat. Jag har gått Basic Racingkursen (utbildning i galopphästars ridning och skötsel) på Ridskolan Strömsholm med idel lovord och jag är även väpnare inom den Akademiska Ridkonsten. 

Eftersom jag har många erfarenheter och mycket kunskap från alla dessa typer av ridning har jag en bred bas att stå på för att kunna ge just dig och din häst de bästa förutsättningarna för en god utveckling.

Jag undervisar i hoppning, dressyr, Working Equitation, körning, ponnygalopp, Team Chasing samt jakt- och damsadelsridning.

Jag har tränat för Elise Fredriksson (GP-dressyrdomare), Ina Karpe Nilsson, Peter Eriksson (A-tränare, OS-ryttare i hoppning), Tina Lund (dansk hopplandslagsryttare), Niklas Arvidsson (svensk hopplandslagsryttare), Annika Sjögren, Lars Christensson (A-tränare fälttävlan), Axel Olin (internationell fyrspannskusk) Carina Eriksson Branderup (riddare av den Akademiska Ridkonsten) och Bent Branderup (Grand Master of the Academic Art of Riding).

Jag finns främst på Gotland men kommer med jämna mellanrum till NV-Skåne och Mälardalen. Jag kommer gärna ut till dig och undervisar. Mina clinics håller jag i hela Sverige.

Vill du ha mer information? Ring 070-2894724 eller skicka ett meddelande under fliken "Kontakt".