Charlotta-Ridkonst

Vad är en damsadel?

Damsadelsridning är en gammal ridkonst som hade sin guldålder under 1800-talets slut och början på 1900-talet. Det unika med att rida i en damsadel jämfört med en vanlig sadel där ryttaren har ett ben på var sida om hästen är att i damsadel har ryttaren båda benen på samma sida om hästen.  

Foto: Emma Norén 

De flesta damsadlar idag har två så kallad horn som ryttaren krokar sina ben om och på så sätt håller sig fast på hästryggen. Det översta hornet kallas just det övre hornet medan det nedersta kallas hopphornet. Vanligtvis sitter ryttaren med benen till vänster och höger ben hålls uppe av det övre hornet och vänster ben hålls nere av hopphornet. Vänster fot vilar i en stigbygel.

Ryttarinnan red med benen på samma sida då kyrkan på 1200-talet ansåg det opassande att en kvinna gränslade sin häst och dessutom krävde dåtidens seder att hon bar kjol. Det är mycket svårare att rida med kjol i en vanlig sadel än i en damsadel.

Är det inte svårt att sitta kvar?

Allt som man inte kan är svårt men när man väl kan det är det lätt! Ridning i damsadel är annorlunda jämfört med att rida i sadel där du har ett ben par var sida om hästen men det betyder inte att det är svårt.

En damsadel är gjord för att sitta med både benen på en sida och därför är den formad för att hjälpa ryttaren så mycket som möjligt att hålla balansen. Ju fastare man vill sitta i sadeln ju hårdare pressar man knäna mot varandra och på så sätt får man en järnfast sits.

Blir inte ekipaget snedbelastat?

Om du har en korrekt anpassad damsadel och en korrekt sits påverkas ekipaget inte mer än som vid ridning i gränslesadel. En damsadel är som sagt gjord för att sitta med både benen på en sida och därför den är asymmetriskt gjord för att kompensera för ryttarens annorlunda sits. Sett bak- och framifrån ska ryttaren sitta lika rakt och mitt över hästen som i en gränslesadel.

Foto: Zahlo.se 

Precis som vid all annan ridning så måste du ha korrekt anpassad utrustning av god kvalité, därför bör man undvika billiga, nytillverkade damsadlar. Budgetdamsadlar saknar ofta de finesserna som gör att ekipaget inte blir snedbelastat, till exempel kan bom bara vara en vanliga gränslebom. Använder du en budgetdamsadel är risken mycket stor att hästen blir snedbelastad!

Hur reagerar hästen på damsadeln?

Hur hästen reagerar är mycket svårt att säga då alla hästar är individer. Generellt sätt kan man säga att de flesta hästar brukar inte alls ha något emot att gå med damsadel, tvärt om så brukar de vara mycket positiva till den variation som damsadeln erbjuder.

 

 

 

 

Hur påverkar man hästen när man rider i damsadel?

När man rider i damsadel ersätter man höger skänkel med en ridkäpp. Man bör undvika dressyrspön då de är relativt mjuka och kan råka snärta till hästen vid fel tillfälle. Ridkäppen används där skänkeln i vanliga fall är och kan användas både tryckande, gnuggande och knackade beroende på hästens känslighet. Vikthjälperna är också en del av de primära hjälperna när man rider i damsadel, likaså rösthjälperna.

 

 

Hur hittar man en bra damsadel?

Att hitta en korrekt damsadel kan vara lite knepigt. Man får vara tålmodig och inte ge upp i första taget. Utanför Sverige är Ebay.co.uk en annonssida som brukar ha ett stort utbud av damsadlar i de flesta prisklasserna. Ett par kvalitetsmärken som man bör hålla utkik efter är Champion & Wilton, Mayhew, Whippy och Owen.

 

Foto: Zahlo.se

 

Om det är något du undrar över besvarar jag gärna dina frågor!

Skicka ett email till charlotta-ridkonst@hotmail.com så svara jag så fort jag kan.